Regler som styr import och export av produkter

För att all import och export ska kunna fungera bra över hela världen, utan att det uppstår problem med språk och andra saker, har det skapats ett regelverk rörande denna verksamhet. Beroende på vilken typ av transport du väljer, samt vilket avtal du har med din leverantör eller köpare, kommer det då att finnas ett kodsystem som alla känner till. Ja, alla kanske inte känner till detta men de måste göra det om de är verksamma inom import eller export. Denna kod har skapats av International Chamber of Commerce och bär namnet Incoterms. Här uppdateras ständigt dessa för att klara alla moderna nyheter.

När du bedriver ett företag med import och export som huvudsyssla, kommer du som ägare nödvändigtvis inte att behöva kunna detta. Det kommer helt klart vara en fördel om du har kunskaper, men du kan enkelt välja att låta detta skötas helt och hållet av det rederi eller den speditör du använder dig av. Något du måste vara klar över är dock att dessa regler och hur de används, kommer att vara en stor del av det som utgör det slutliga priset på en produkt. Av den anledningen måste du alltid ta del av informationen hos det företag du använder för transport och kostnader. I annat fall riskerar du att vara den som går i förlust på ditt köp. Detta är något du alltid kan få hjälp med av ditt rederi eller din speditör, såväl den som jobbar utifrån Göteborgs hamn såsom på andra platser i Sverige och övriga världen.

Gäller Incoterms över hela världen

Det enkla svaret på denna fråga är naturligtvis ja. Incoterms är det stora internationella regelverket för hur transporter ska utföras på säkra sätt för både köpare och säljare. Nu kommer det sedan att finnas massor med andra mindre regelverk, som antingen bygger på Incoterms eller har tagit vissa funktioner från detta. Vissa av de regelverken används istället när det exempelvis rör sig om transporter inom EU, eller om det handlar om transporter mellan de nordiska länderna. I det fallet så har dessa regelverk skapats för att göra det enklare och smidigare inom ett visst område. Detta gör således att du som genomför långväga transporter via containers från andra världsdelar, alltid kommer att göra valet av att använda Incoterms.